Nanooks

Direktlänk till inlägg 3 oktober 2010

Höstbestyr i köket...

Av Jessica - 3 oktober 2010 12:06

..ja, här lagas det Äppelmos i mängder!

 

Jag har haft den stora turen att ha föräldrar som har massor av äpplen över i trädgården både som fallfrukt och kvar i träden, den sorten jag plockat nu heter Gravensteiner, vilket är ett rött matigt höstäpple.

Okej, i normala fall skulle jag ha plockat deras Transparent Blanche men i år hade jag varken tid och det var en ganska dålig skörd iaf.

 

Nu till det recept jag ordnat med lite ihop-kok av ideer på hur man gör äppelmos, min mor brukar inte göra mos av ju denna sort äpple och jag ville pröva en ny variant och under processen ville jag pröva att smaksätta lite.. detta blev det lyckade resultatet:


Äppelmos med Kanel

 

 

6dl rensade äpplen

6dl vatten

9-10dl socker "i min smak". (0,5dl socker i Johans smak)

0.5 tsk Kanel

2 krm Askorbinsyra

 

Gör så här:

Skala äpplena och skär i klyftor. Koka upp vattnet och ha i äpplena som får koka tills dem går sönder, med denna sort äpple tog det lite över 10min*.

Mosa sönder tills moset fått önskat konsistens, med ballongvisp*. Tag av från plattan och vispa i socker, Askorbinsyra och Kanel. Koka upp igen, sila moset från vattnet och häll på rena burkar*. Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen. Fryser du in i glasburkar tänk på att inte fylla burkarna helt.

 

Detta recept funkar förståss bra även utan Kanel, likasom man kan öka och minska mängden socker efter smak. Ju mer socker ju Sötare blir den, ju mindre desto mera syrlig blir den.

 

*Går förståss snabbare med tex. Transparent Blanche

*Vi har ingen ballongvisp så använde vanlig visp.

*Vi har inte så många glasburkar så valde att frysa in det mesta i fryspåsar med max 5dl/st.

  Då äppelmosen är väldigt varm trädde jag fryspåsen över ett litermått så jag kunde fylla påsen utan att bränna mig.

 Det blev bara 5dl st för att inte behöva slänga det mos vi inte hinner äta upp, vi är inte så många i familjen. Men när vi var många hemma hos mina förälldrar sparade min mor mjölkförpackningar som hon diskat och i dem hade hon fryspåsen och fyllde denna med ca 1l mos innan hon frös in. På det viset höll påsen och moset höll formen som förpackningen och var lätt att hantera. :)

 

Ps. Grundreceptet hittade jag hos "Söta Saker", se länk här på sidan. :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 21 januari 2018 16:00

Jacob, Jennifer och Wilma leker i backen.   Hej   Den här helgen har jag och barnen bara varit hemma och tagit det lungt, mycket för att jag är rätt sliten efter veckan som varit men likaså för att Jennifer behöver bearbeta det som hänt s...

Av Jessica - 15 januari 2018 13:07


Min fina Aston <3  Igår var en ganska intensiv och otursdrabbad dag för oss, dagen började med att jag hade kramper i magen och övervägde att åka in till akuten. Min Endometrios bråkade och jag låg dubbelvikt i ett par timmar, men tur nog hjä...

Av Jessica - 11 januari 2018 11:57


  Igår testade jag och Jennifer ett nytt recept på muffins, med Nutella i.Muffinsen var jättegoda men Nutellan kommer vi skippa nästa gång, här kommer receptet. ;)   Muffins   Ingredienser   4 Ägg 4 dl Socker 100 gr Smält smör ...

Av Jessica - 10 januari 2018 18:45

Wilma 8 veckor   Hejsan därute, ni som fortfarande kollar in här på bloggen ibland.   Livet har lunkat på här hemma hela hösten och vintern, med stora framsteg, men likaså många motgångar, vi försöker tänka utanför lådan för att hitta lösn...

Av Jessica - 7 september 2017 18:58

Cadance   Nu går dagarna i vardagslunk, barn till skolan och mannen på jobbet, möten och det vanliga stöket med djur och hushåll.   Jennifer går i skolan och det går klart över förväntan måste jag säga, hennes assistent är jättebra och be...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Omröstning

Har du som läser bloggen barn?
 Ja
 Nej

Kategorier

Senaste inläggen

Tidigare år

Länkar

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Arkiv

Nanooks Gästbok

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards