Direktlänk till inlägg 1 juli 2016
Mitt sénaste fynd i bakboksform. :)
Häromdagen hittade jag denna bok på ICA Härlins här i Edsbro och den blev ett måste i korgen!
Jag älskar att baka både bröd och bakverk, men tyvärr äter jag inte mycket av det jag bakar men bröd som är lättlagade och framförallt knäckebröd äter jag så nu har här handlats för att testa ett första recept.
Första receptet jag ville testa var detta, Rågknäcke med sesamfrön och flingsalt.
2st Stora knäckebröd som man kan dela i mindre bitar
20gram jäst (jag använde torrjäst istället)
2dl mjölk 37grader (då jag använde torrjäst fick mjölken vara ca 42grader istället)
2tsk honung
2dl rågmjöl, grovt
3dl vetemjöl
2tsk salt
Topping
3msk sesamfrön, jag använde bara vita istället för både svarta och vita
3msk linfrön, hela
2msk flingsalt, jag tog bara 1msk
1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på mjölken, blanda i övriga ingredienser och arbeta degen 2-3 minuter.
Jag blandade min för hand efter att ha använt degblandaren någon minut.
Låt degen vila i kylen i 1 timma.
2. Sätt under tiden på ugnen på 250grader.
3. Blanda ihop alla frön till toppingen.
4. Kavla ut degen tunt, ca 3mm tjock. Pensla med vatten och strö över toppingen. Kavla försiktigt in frön och skär upp eller sporra lagom rektanglar som portionsbitar.
5. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30min.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 4-5min eller tills bröden blivit gyllenbruna. Flytta över bröden till ett galler och låt svalna.
Jacob penslar brödet innan det är dags för toppingen.
Sen fick brödet ligga och jäsa i 30minuter.
Dubbel sats blev det med en gång när man ändå håller på och barnen fick såklart hjälpa till. :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 | 29 |
30 |
31 | |||
|