Nanooks

Direktlänk till inlägg 2 april 2016

Odlingsäsongen 2016

Av Jessica - 2 april 2016 10:27

Hej

Här har jag haft så fullt upp, det pågår en hel del projekt här hemma som ska hinnas med mellan vardagslivets bestyr, att jag vaknar kör på och sen till kvällen däckar jag totalt.
Den här senaste veckan har jag börjat ta itu med vårt nya odlingsland, jag har möblerat om pallkragar och börjat gräva upp jorden och planterat om en hel del plantor, men än är det mycket kvar att göra.
 

Här är en bild mitt i processen, rörigt och lerigt och mycket kvar att göra. :)

 

Jag har köpt fröer nu i veckan, några kommer förkultiveras och några sås direkt i landet när det är varmt nog ute. Likaså har jag äntligen köpt sättpotatisen som ska få stå och gro i ca 3v nu, innan den åker ner i landet.
 

Jag har tänkt odla mycket som vi kan förvara en tid samt en del som vi ska kunna äta direkt.

Men det finns mer odlingar på G inne i tvättstugan, i år började jag så frön redan i Januari/Februari, och nu står en massa fina Paprikaplantor som tagit sig jättebra, det är första gången jag sått paprikor och alla frön tog sig och blev något av, de plantor som inte klarat sig hela vägen har fått hjälp av katterna som beskurit dom.
Likså har jag frösått en drös med tomater, men jag lyckades övervattna dom och idag finns bara ynka tre plantor kvar, men jag har satt resten av fröerna från påsen och ska vara föriktigare med vattenkannan den här gången. ;)
  

Mitt nya projekt den här sommaren är baserat på ett tips från min vän Zarah, hon berättade att man kunde köpa tomater i butiken, skiva dessa och sen plantera och då skulle man få jättefina tomatplantor, detta måste jag såklart testa!
Så i helgen som var så sattes en massa skivade körsbärstomater av sorten "Romantica" i jord, och nu en vecka senare syns det att jorden börjat mögla, vilket den tydligen ska göra.
Det är riktigt spännande att se vad det blir av dessa raringar... :)
  
Jag sådde även där i början av året Penseér, med en tanke att dessa skulle jag kunna få ut nu till våren.. ajajaj vad jag misstagit mig, de flesta fröerna blev även här överbevattnade. Jag har fortfarande många plantor kvar men dom är fortfarande för små för att kunna komma ut den närmsta månaden, men dom blir nog starka nog att komma ut kring månadsskiftet Maj-Juni, även här är det spännande att se om jag kan få dom att bli starka nog att faktiskt blomma i sommar, om det lyckas ska jag fröså penseer mycket tidigare inför nästa säsong. :)

 

Jag frösådde även en del blomfrön nu förra helgen, jag fick till min stora förvåning se att Blåklints fröna tog sig väldigt fort, och idag har jag redan små plantor på G. Vad fort det gick! :)
Jag frösådde inte alla fröna, och nu är väl frågan om jag frösår resten direkt eller spara tills nästa år?!
Aja, jag har inte direkt några planer för mina blomfrön så det får bli som det blir med dom.
 
Kring vårt odlingsland kommer Johan bygga ett staket, detta för att vare sig katter eller kommande hönor ska kunna krafsa upp mina plantor. Nu kommer detta nog inte bli av förrens mitten eller slutet av sommaren, så jag hoppas mina katter kan hålla tassarna i styr i sommar. ;)
Vi har även pratat löst om vi ska sätta upp  ett staket över mitt odlingsland så inte alla skator och kråkor kalasar på mina planteringar och frösådder istället, men då vi inte haft sådana problem tidigare så avvaktar vi nog tills vi ser att det behövs.

 
Jo, vårat lilla äppelträd fick ryka i helgen också, detta då den satt så tokigt till samt för att den inte gett någon bra och frisk skörd sedan vår första sommar här.
Men jag köpt ett nytt litet äppelträd på Lidl i veckan, vi får se om det tar sig eller inte, men denna är iaf planterad på en plats där den inte kommer ivägen för våra framtida projekt. ;)
 
Nu har jag en hel del rötter både från äppelträdet samt från vår stora Björk att gräva upp i landet, men jag tar en bit i taget och snart så är vi redo att beställa hem jord, med lite tur kommer vi kunna beställa hem jorden i slutet av månaden och då bör vädret vara stabilt nog att börja få ut saker i landet.

Vi står i valet och kvalet att åka och köpa en släpkärra med jord, men då behöver vi ta minst 3-4vändor till Riala, eller om vi ska ta i och beställa hem en mindre lastbil?!
Det kommer gå åt en hel del till både blomkrukor, pallkragarna samt till att jordförbättra själva landet, men på sikt är detta ändå en engångskostnad.
Ett av skälen att jag vill ha hönor är ju för att vi ska kunna använda deras spill till jordförbättring samt gödsling, jag kommer troligen ha torv istället för spån till dom just för att jag vill ha det i landet och med lite halm och hönsgödsel så kommer mitt land inom kort bli riktigt bra. :) 
 

Mina planer på att fixa en fin trädgård med mycket blomster har jag skippat totalt. På framsidan kommer jag fortfarande ha en del planteringar som vi kan sitta och njuta av men med tanke på att hönorna kommer att krafsa upp blommor så blir det inte lika mycket planterat på baksidan, för hönorna kommer få gå fritt i rastgården med katterna när dom blivit stora nog. :)
 


 Min favoritfärg är Turkos, dessa raringar hitta Johan på Lidl för 50kr/st.

  

Min övervintrade Rosa Mårbackapelargon står inne för att växa till sig. :)

 
Johan kom hem med en present, eller fyra för att vara med exakt i veckan som var, det var fyra stora turkosa plastkrukor som jag planerar att ha fina rosa Mårbackapelargoner i som kommer få pryda vår framsida. :)
Jag älskar färgen turkos, samt så är jag tokig i pelargoner och främst just Mårbackan, jag har även lyckats övervintra min första pelargon i år och denna åker nog ner i en av dessa krukor till sommaren.
Med lite tur kommer jag kunna övervintra även säsongens Mårbackor och ha kvar i flera år framåt. :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 21 januari 2018 16:00

Jacob, Jennifer och Wilma leker i backen.   Hej   Den här helgen har jag och barnen bara varit hemma och tagit det lungt, mycket för att jag är rätt sliten efter veckan som varit men likaså för att Jennifer behöver bearbeta det som hänt s...

Av Jessica - 15 januari 2018 13:07


Min fina Aston <3  Igår var en ganska intensiv och otursdrabbad dag för oss, dagen började med att jag hade kramper i magen och övervägde att åka in till akuten. Min Endometrios bråkade och jag låg dubbelvikt i ett par timmar, men tur nog hjä...

Av Jessica - 11 januari 2018 11:57


  Igår testade jag och Jennifer ett nytt recept på muffins, med Nutella i.Muffinsen var jättegoda men Nutellan kommer vi skippa nästa gång, här kommer receptet. ;)   Muffins   Ingredienser   4 Ägg 4 dl Socker 100 gr Smält smör ...

Av Jessica - 10 januari 2018 18:45

Wilma 8 veckor   Hejsan därute, ni som fortfarande kollar in här på bloggen ibland.   Livet har lunkat på här hemma hela hösten och vintern, med stora framsteg, men likaså många motgångar, vi försöker tänka utanför lådan för att hitta lösn...

Av Jessica - 7 september 2017 18:58

Cadance   Nu går dagarna i vardagslunk, barn till skolan och mannen på jobbet, möten och det vanliga stöket med djur och hushåll.   Jennifer går i skolan och det går klart över förväntan måste jag säga, hennes assistent är jättebra och be...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Omröstning

Har du som läser bloggen barn?
 Ja
 Nej

Kategorier

Senaste inläggen

Tidigare år

Länkar

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Arkiv

Nanooks Gästbok

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards